Jedzenie jest jedną z największych przyjemności jakie każdy z nas może doświadczyć. Niemniej jednak nie każdy, ze względu na stan zdrowia może sobie pozwolić na to, na co ma ochotę. Szczególnie dotyczy to osób chorych na celiakię.

Rodzaje żywności bezglutenowej

żywność bezglutenowaWiele osób stosuje jakąś dietę żeby schudnąć, ale są też osoby, które muszą się jej trzymać ze względów zdrowotnych. Tak właśnie bywa z osobami chorymi na celiakię, które muszą jak ognia unikać glutenu, który znajduje się w bardzo wielu produktach spożywczych. Jego źródłem jest mąka pszenna oraz jej odmiany. Producenci żywności bardzo często dodają gluten do swoich produktów, ponieważ jest on dobrym i tanim nośnikiem smaku. Znajdziemy go na pewno w makaronach, płatkach owsianych, majonezie czy czekoladzie. Często na opakowaniu jakiegoś produktu jest napisane, że jest to żywność bezglutenowa, ale poniżej jest informacja, że w zakładzie produkcyjnym są przygotowywane także produkty z glutenem, więc w rzeczywistości istnieje bardzo duże ryzyko, że gluten znajduje się we wszystkich produktach. Zdecydowanie lepiej wybierać artykuły żywnościowe mniejszych i sprawdzonych producentów, którzy na przykład specjalizują się w produkcji żywności bez glutenu. Do takiej żywności na pewno zalicza się ryż, kukurydza, gryka czy proso, ponieważ naturalnie nie zawierają glutenu. Bardzo ważne w diecie bezglutenowej są ziemniaki, groch i rośliny strączkowe, które także należą do żywności bezglutenowej, a mają bardzo dużo witamin.

Z pewnością sklepy ekologiczne będą miały sprawdzone produkty bezglutenowe z wielu kategoriach. Dostaniemy tam produkty mączne, słodycze, przetwory, a także bezpieczne gatunki zbóż. Co prawda są one czasem nieco droższe niż ogólnie dostępna żywność, ale są sprawdzone.

Kategorie: Gastronomia