Dieta wielu z nas nie zawsze jest zdrowa, czego dowodem jest rosnąca liczba osób z otyłością. Spożywamy dużo tłustych, słodkich i słonych potraw oraz popijamy je niezdrowymi napojami, co w konsekwencji prowadzi do wielu chorób. Zmian w żywieniu dokonuje się małymi krokami, ponieważ nasz organizm musi się przystosować do nowej diety. Najlepszym sposobem jest zrezygnowanie z gazowanych i kolorowych napojów na rzecz zdrowych soków.

Jakie soki znajdziemy w sklepach?

sok tłoczony - cenaKażdy z nas powinien codziennie sobie dostarczać od półtora do dwóch litrów płynów, które powinny być w formie czystej wody, zup, soków czy owocowych i ziołowych herbatek. Wybierając soki, wraz z płynem dostarczamy sobie cennych witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto dietetycy zalecają, aby codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców, a dzięki sokom możemy to bez problemu zrealizować. Wybierając te ze sklepowych półek trzeba się kierować tym co jest napisane na etykiecie, a nie ceną czy marką. Wynika to z faktu, że wielu producentów do swoich soków dodaje cukier, słodziki czy zwyczajnie odtwarzają je z soków zagęszczonych. Takie produkty nie zaliczają się do zdrowych i naturalnych, dlatego warto ich unikać. Najlepszy będzie sok tłoczony – cena jego z pewnością będzie wyższa niż zwykłego soku, ale będzie to pełnowartościowy produkt bez żadnych dodatków. W sokach tłoczonych na zimno znajdziemy jedynie świeże i dojrzałe owoce, bez grama dolewanej wody. Niewielu producentów decyduje się na taką produkcję, ponieważ jest ona czasochłonna. Owoce są tłoczone w specjalnych urządzeniach do ostatniej kropli i często w gotowym produkcie mamy na dnie butelki miąższ czy osad będący naturalnym efektem tłoczenia. W sprzedaży dostaniemy takie soki z jabłek, pomarańczy, gruszek czy mieszane smaki.

Jeżeli chcemy przejść na zdrowy tryb życia i zacząć pić wartościowe soki, to najlepiej żeby to były soki tłoczone na zimno, gdyż zawierają one wszystkie cenne witaminy i minerały. Są one też pasteryzowane, dzięki czemu ch data ważności po otwarciu wynosi nawet dwanaście miesięcy. Proces ten przebiega w na tyle niskiej temperaturze, że nie zagraża ona cennym składnikom soku i antyoksydantom, w które są one bogate. Taki sok to samo zdrowie.

Kategorie: Gastronomia