Aktualnie wiele osób choruje na choroby nazywane cywilizacyjnymi. Niestety większość z tych chorób dotyczy układu pokarmowego i znacznie utrudnia życie. Prawidłowe przyswajanie i trawienie pokarmów jest niezwykle istotne do tego aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Wszelkie zaburzenia dotykające układu pokarmowego mają duży wpływ na jakość naszego życia.

Nietolerancja pokarmów z glutenem

badanie na celiakięWśród groźnych chorób układu pokarmowego możemy wymienić, chociażby celiakię. Choroba ta jest chorobą autoimmunologiczną, atakuje wiele narządów i trwa całe życie. Nie ma leku, który całkowicie wyleczyłby osobę cierpiącą na celiakię. Na czym polega schorzenie i jakie daje objawy? Jest to choroba genetyczna, która cechuje się przede wszystkim trwałą nietolerancją glutenu zawartego w pokarmie. Gluten to białko zapasowe znajdujące się w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. U osób cierpiących z powodu nietolerancji, gluten działa toksycznie i uszkadza kosmki jelitowe oraz wypustki błony śluzowej prowadząc do ich zanikania. Przez to zmniejsza się powierzchnia wchłaniania składników odżywczych. Wchłanianie składników odżywczych jest upośledzane przez co osoby chore zaczynają znacznie tracić na wadze i uskarżają się na wiele innych problemów. Leczenie tej choroby opiera się na wykluczeniu z diety glutenu. Niestety wiele osób nie wie, że cierpi na tą groźną chorobę i według dostępnych danych w naszym kraju osoby z celiakią dopiero po około 9 latach są prawidłowo diagnozowane. Przez ten czas choroba mocno wyniszcza ich organizmy i prowadzi do poważnych powikłań. Dlatego tak ważne jest badanie na celiakię nawet gdy objawy chorobowe nie są jednoznaczne. W schorzeniu tym najważniejsze jest szybkie reagowanie i zdecydowana postawa pacjenta. Dieta musi wykluczać pokarmy zawierające gluten. Bo jedynie prawidłowa dieta jest w stanie pomóc osobie chorej. Badanie opiera się na próbce krwi oraz na wycinkach z jelita cienkiego pobranych za pomocą biopsji. Przed badaniem nie należy zmieniać diety i wykluczać z diety gluten, gdyż może ona zafałszować wyniki. Ważne jest również aby bez konsultacji z gastroenterologiem nie zmieniać swojej diety. Wszelkie takie zmiany mogą utrudnić prawidłową diagnozę.

Osoby podejrzewające u siebie chorobę muszą postępować ściśle z zaleceniami lekarza. Wszelkie zmiany żywieniowe uniemożliwiają prawidłową i szybką diagnozę. Dzieje się tak, gdyż w momencie zaprzestania spożywania glutenu organizm przestaje wytwarzać przeciwciała i wyniki nie obrazują stanu faktycznego naszego organizmu.

Kategorie: Kosmetologia